Ovdavázzit – Forewalkers (2016 – pågående) er en installasjon skapt i samarbeid mellom Jenni Laiti og Outi Pieski. Verket består av 37 trestaver, som er inspirert av de samiske vandrestavene. Verket presenteres for første gang i den norske delen av Sápmi, under biennalen.
Installasjonen vises i 1. etasje i Stormen bibliotek. Her ligger også Stoarmmo Sáme guovdásj/Stormen samiske senter, som har som mål å formidle samisk språk, kunst og kultur. Kunstverket bryter opp og forstyrrer gangen gjennom bibliotekets hall, med intensjon om å skape nysgjerrighet og refleksjon.
Hver stav er et unikt håndverk med utskårne merker og forskjellige former for håndtak, hver og en kantet med tynt stoff. Som en hyllest til kunstnernes samiske forfedre og deres forgjengere, setter installasjonen i gang en dialog mellom duodji, tradisjonelt samisk håndverk - og samtidskunst. Verket følger en helhetlig forståelse av duodji som håndverkstradisjon og nedarvet kunnen om sosial tilhørighet, som formidler kunnskap om samisk liv.
I det nordsamiske språket finnes det over 320 synonymer for å gå, noe som vitner om en lang nomadisk tradisjon blant urbefolkningen. I Ovdavázzit blir vandringen en motvekt til hensynsløs grensesetting og en handling for selvbestemmelse.
Ovdavázzit – Forewalkers blir et innslag i debatten rundt landrettigheter, spesielt den lokale motstanden som samene møter i forsøkene på å bevare sine opprinnelige områder. Bedrifter innenfor arealforvaltning har påvirket både samene og økosystemene i Sápmi, og forstyrrer ofte viktige aktiviteter og overlevelsespraksis, som reindrift, fiske og duodji. I en tid med flere kriser er urfolks selvstyre, og den aktiviteten som skjer i samenes tradisjonelle landområder, en måte å både overleve og blomstre.
Ovdavázzit – Forewalkers gir oss en påminnelse om at vandringen følger jordens takt – og at vi ikke bør gå raskere enn den.
Jenni Laiti (f. 1981, Sápmi/Finland) er en kunstner med base i Jokkmokk, som jobber med installasjoner og performancekunst. Arbeidene hennes setter søkelys på avkolonisering, klimaendringer, samisk doudji og overlevelsen for arktiske urfolk. Laitis arbeid blander kunst og aktivisme, doudji og deltakende kunst (community art). Jenni Laiti er en duojár, urfolksaktivist og en talsperson for klimarettferdighet. Hun har engasjert seg aktivt i samiske foreninger, og har gått inn for samisk selvbestemmelse og lokalt styresett med vekt på engasjement for å skape alternative fremtider.
Outi Pieski (f. 1973, Sápmi/Finland) er en samisk billedkunstner med base i Utsjok i Finland. Pieskis arbeid kombinerer håndverkstradisjoner som kroppslige og familiære vokabularer for å gjenoppta generasjonsoverskridende samtaler om det samiske folket innenfor diskursene i Sápmi. Outi Pieski har en mastergrad i fri kunst fra Kunstakademiet i Helsinki. Tidligere utstillinger inkluderer bl.a. Tate St Ives, Storbritannia (2024), Gøteborg International Art Biennale (GIBCA) (2023), Gropius Bau, Berlin (2022), Bonniers Konsthall, Stockholm (2022), Sydney biennalen (2022), Gwangju-biennalen (2021) og den 58. Venezia-biennalen (2019).
Åpningstider:
Mandag: 10:00 - 17:00
Tirsdag - torsdag: 10:00 - 20:00
Fredag - lørdag: 10:00 - 16:00
Søndag: Stengt
Foto
David Lindsay
Samarbeidspartner
Bådåddjo/Buvvda Musea (Bodø Bymuseum).
Ovdavázzit - Forewalkers har tidligere blitt vist under Art Ii Biennial (2016), Alvar Aalto Pavilion på La Biennale di Venezia (2019), Land Body Ecologies Festival på Welcome Collection, London (2023), This is Forest på Mode, Leeds (2023) og Luleåbiennalen (2024).