02. - 08. september 2024
EN
NO
 
Løse tråder
Nordlandsmuseet

Torsdag 06. september - onsdag 07. november

Hverdager 11:00 - 15:00 
Helg 12:00 - 15:00

 

I Løse Tråder henter kunsthåndverker Ingrid Larssen inspirasjon fra to nasjonale/regionale skatter i Nord-Europa: den islandske nasjonalskatten Alvekoneduken fra Bustarfell, og den største skatten fra vikingtida i Nord-Norge, Sølvskatten fra Bratten i Bodø. Gjennom sine broderier drar Larssen referanser til naturmytiske sagn, historie, natur og landskap. I Løse Tråder går kunst/kunsthåndverk og historie hand i hand og løfter fram et steds lokalhistorie.

Mysteriet Alvekoneduken
Alvekoneduken fra 1600-tallet var opprinnelig et bordteppe som senere ble gjort om til et antependium (alterduk).  I Norge finnes det to slike duker fra samme tidsperiode som viser mange fellestrekk med Alvekoneduken, nemlig alterdukene i Giske kirke og Kvernes stavkirke i Møre og Romsdal. Hvilken historie bærer Alvekoneduken med seg? Og kan det være noen sammenheng mellom disse tre antependiene?

I det islandske sagnet fortelles det om Alvesteinen som ble forvandlet til et hus, og om sysselmannskona som ble invitert inn. Alvesteinen har mange ansikter. Ingrid Larssen har latt seg inspirere av disse, og sagnet om den broderte duken.  Arkeolog Birgit Lund har sett nærmere på historien og prøvd å finne svar på noen av spørsmålene. Enkelte svar leder til nye spørsmål, funderinger og antagelser omkring Alvekonedukens mange hemmeligheter.

Sølvskatten fra Bratten
Skatten er fra sen vikingtid og inneholder smykker, mynter, hakkesølv og en overdimensjonert brosje. Ringnåla er den største av sitt slag i Norden og må ha tilhørt en storkar. Den ble trolig ikke festet på drakten, men har vært vist frem ved enkelte anledninger. Omtrent samtidig som skatten ble lagt ned i ura ovenfor Rønvik, diktet Eivind Finnson skaldespiller fra Sandnessjøen om et lignende smykke. Uår tvang han til å hakke en diger sølvbrosje i stykker. Slik kunne han betale huskarene sine og kjøpe sild. Skal vi tro sagaen var brosjen enda større enn ringnåla, og var en gave for et hyllingsdikt dedisert til islendingene. Han kalte øya ‘ålhimmelens land’.

BIO

INGRID LARSSEN (f. 1962, Stokmarknes) er kunsthåndverker med tekstile smykker og objekter som arbeidsområde. Hun har gjennom hele sitt kunstnerskap vært opptatt av tradisjon og fornyelse, og hun har deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland. Hun har erfaring som kunstkonsulent, kurator og prosjektleder. I 2016–17 var hun prosjektleder og kurator for FEST TRÅDEN  -  broderisamtaler sting for sting. Larssen er utdannet ved Statens Håndverks- og kunstindustriskole i Oslo og Gerrit Rietveld Academy i Amsterdam. Hun er mottaker av Statens Garantiinntekt for kunstnere siden 2011.


BIRGIT LUND (f. 1953, Trondheim) er lektor og arkeolog. Hun har arbeidet 40 år i barne- og ungdomsskole og har gjennom sitt virke vært opptatt av å gjøre elever nysgjerrige på lokalhistorie og sin egen kultur, men også lære seg å verdsette andres. Dette har resultert i flere forskningsprosjekt med gode resultater innen den landsomfattende Nysgjerrigperkonkurransen. Hun ledet skolens vennskapssamarbeid med en skole i La Lucha, Guatemala. Masteravhandlingen i arkeologi hadde fokus på formidling og kulturminnevern.

 

Foto: 
Ingrid Larssen.
Ingrid Larssen, Alvestein XII (2018)

Løse Tråder er en produksjon av kunsthåndverker Ingrid Larssen og arkeolog Birgit Lund i samarbeid med Nordlandsmuseet.

Tilskuddsgivere: Vopnafjördur kommune, Norsk-islandsk kultursamarbeid, Kultursamarbeidet i Vesterålen, Nordland fylkeskommunes prosjektstøtte, Norske Kunsthåndverkeres reisestøtte, UD/Norwegian Crafts reisestøtte.

Åpning: Formell åpning av alle utstillinger inngår i åpningen av Bodø Biennale 6. sept kl. 18:00 ved Stormen bibliotek, sjøside. Utstillingsbesøk er mulig fra kl. 11:00 åpningsdagen.

Utvidet åpningstid torsdag 6. september kl. 11:00 - 18:00.

Gratis inngang: Museet har gratis inngang på åpningsdagen torsdag 6. september kl. 11:00 - 18:00 og i forbindelse med Foredraget "Viten Avec - Løse Tråder" lørdag 8. september kl. 14:00 - 16:00. 

Arena: 
NORDLANDSMUSEET
Prinsens gate 116, 8005 Bodø
Tlf: 75 50 35 00

www.nordlandsmuseet.no
 

 
Alvekoneduken
Alvekoneduken , ukjent kunstner, 1600-1700, Nationalmuseet Island
Alvekoneduken (detalj)
Alvekoneduken (detalj), ukjent kunstner, 1600-1700, Nationalmuseet Island
DEL
Facebook logo med link til Bodø Biennales side på Facebook
OBS, denne siden tilhører 2018 festivalen som er avsluttet.