01.- 04. September 2022
EN
NO
Vástádus eana · The answer is land | Elle Sofe Sara
Stormen Konserthus

lørdag 3. september

19:00

Vástádus eana – The answer is land presenteres av Stormen konserthus i samarbeid med Dansenett Norge. Forestillingen er en del av programmet til Bodø Biennale 2022.

«Jeg er opptatt av kraften som oppstår når vi står sammen. Hvor mye sterkere vi er når vi er en del av et fellesskap.»
 - Elle Sofe Sara, kunstner og koreograf

Fellesskap og slektskap. Mellom mennesker, med naturen og jorden vi alle deler. Dette er hovedtemaene i Vástádus eana · The answer is land av den samiske koreografen og kunstneren Elle Sofe Sara. Folkemusikken joik er det bærende elementet i forestillingen. Det skaper en sjeldent kraftfull og vakker opplevelse, som blir igjen lenge etter at de siste tonene har fadet ut. 

Forestillingen er laget med og for de syv kvinnelige utøverne, som alle er anerkjente dansere og joikere. De kommer fra ulike bakgrunner og livserfaringer, og bringer med seg sin egen historie og stemme inn i verket. Sara, som omtales som én av de mest interessante og viktige koreografer i sin generasjon i Norge, er opptatt av intensjonen bak bevegelse - blikk, timing, retning og intensitet - og tilstedeværelsen på scenen. Koreografien er inspirert av demonstrasjoner, samiske åndelige praksiser og formasjonsdans. 

Vástádus eana - The answer is land er laget for Festspillene i Nord-Norge, der Sara er festspillprofil. Den flerstemte joiken er spesialskrevet for dette stykket av komponist og professor i joik, Frode Fjellheim. Her viser Fjellheim bredden i joik som et musikkuttrykk og utvider definisjonen av hva den samiske tradisjonsmusikken virkelig kan være. 

«Kraftfull på et stillferdig og storslagent vis.»
- NRK

«En sjeldent samstemt kombinasjon av musikk, sang, joik og dansekunstens kroppslige språk.» 
- Nordlys


BIO
ELLE SOFE SARA omtales som én av de mest interessante og viktigekoreografer i sin generasjon i Norge. Hun er vokst opp i og bor i dag iKautokeino. Som en urfolk-kunstner søker Sara å skape arbeid som gir like sterkgjenklang for samfunnet hun bor i, som det gjør for kunstverden. Menskoreografiene hennes er kjent for sin lekne tilnærming, fordyper hun seg også itemaer som har vært tabu i samiske samfunn som selvskading, overgrep og selvmord.

Internasjonalt har Sara skapt arbeid med Liu Chi (Kina), Wimme(Finland) og Lana Hansen (Grønland). Hun er også grunnlegger av Dáiddadállu, etsamisk tverrfaglig samtidskunst kollektiv. I tillegg til å arbeide som danserog koreograf, har hun også laget flere prisbelønte kortfilmer og dokumentarer.For øyeblikket jobber hun med en spillefilm, som vil bli den førstespillefilm-musikalen på samisk. Filmen skal etter planen ha premiere i 2024.

Når hun ikke jobber med koreografi og film eller er på jobbreiser,finner man henne på vidda der hun merker reinkalver med barna sine eller leserdyrespor i snøen.

Dato:
Lørdag 3. september

Tid:
19:00

Sted
Stormen konserthus, Store Sal

Varighet
Ca. 60 min.

Alder:
For alle

Billetter:
Kjøpes via www.stormen.no
150 - 335 kr

Utøvere:
Sara Marielle Gaup Beaska, Anna Näkkäläjärvi-Länsman, Grete Daling, Olga-Lise Holmen, Nora Svenning, Julie Moviken og Trine Lise Moe.

Kunstnerisk leder og koreograf:
Elle Sofe Sara

Komponist:
Frode Fjellheim

Medkoreograf:
Alexandra Wingate

Kostymer:
Elle Sofe Sara og Ramona Salo

Scenografi:
Elin Melberg

Lysdesign:
Øystein Heitmann

Lysmester:
Anniell Olsen

Dramaturg:
Thomas Schaupp

Lyd:
Håkon Elias Pettersen

Luesøm:
ZojaGalkina, Unni Fjellheim, Sara Inga Utsi Bongo, Karen Inga Buljo Oskal, JorunnLøkvold, Hilly Sarre

Koftesøm:
Karen Inga Buljo Oskal og Ann Mari Sara

Opphav til forestillingstittel:
Rájácummá/ Kiss from the Border ved Niillas Holmberg, Outi Pieski, Jenni Laiti

Produsenter:
Maiken Garder og Magnus Nordberg/Nordberg Movement

Samarbeidspartnere:
Dansearena nord, Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš

Samproduksjon:
Festspillene i Nord-Norge, Norrlandsopraen

Støttet av:
Dáiddafoanda, Fond for lyd og bilde, Kulturrådet, Nordisk Kulturkontakt, Sámediggi, Sámiráđđi, SPENN

Utviklingsstøtte forprosjekt:
Troms og Finnmark Fylkeskommune, Kulturrådet