01.- 04. September 2022
EN
NO
Vástádus eana · The answer is land | Elle Sofe Sara
Stormen Konserthus

Lørdag 3. september

19:00

 Jeg er opptatt av kraften som oppstår når vi står sammen. Hvor mye sterkere vi er når vi er en del av et fellesskap.

 - Elle Sofe Sara, kunstner og koreograf

Fellesskap og slektskap. Mellom mennesker, med naturen og jorden vi alle deler. Dette er hovedtemaene i Vástádus eana · The answer is land av den samiske koreografen og kunstneren Elle Sofe Sara. Folkemusikken joik er det bærende elementet i forestillingen. Det skaper en sjeldent kraftfull og vakker opplevelse, som blir igjen lenge etter at de siste tonene har fadet ut. 

Forestillingen er laget med og for de syv kvinnelige utøverne, som alle er anerkjente dansere og joikere. De kommer fra ulike bakgrunner og livserfaringer, og bringer med seg sin egen historie og stemme inn i verket. Sara, som omtales som én av de mest interessante og viktige koreografer i sin generasjon i Norge, er opptatt av intensjonen bak bevegelse - blikk, timing, retning og intensitet - og tilstedeværelsen på scenen. Koreografien er inspirert av demonstrasjoner, samiske åndelige praksiser og formasjonsdans. 

Vástádus eana · The answer is land er laget for Festspillene i Nord-Norge, der Sara er festspillprofil. Den flerstemte joiken er spesialskrevet for dette stykket av komponist og professor i joik, Frode Fjellheim. Her viser Fjellheim bredden i joik som et musikkuttrykk og utvider definisjonen av hva den samiske tradisjonsmusikken virkelig kan være. 

«Kraftfull på et stillferdig og storslagent vis.»
- NRK

«En sjeldent samstemt kombinasjon av musikk, sang, joik og dansekunstens kroppslige språk.» 
- Nordlys


BIO

Elle Sofe Sara omtales som én av de mest interessante og viktige koreografer i sin generasjon i Norge. Hun er vokst opp i og bor i dag i Kautokeino. Som en urfolk-kunstner søker Sara å skape arbeid som gir like sterk gjenklang for samfunnet hun bor i, som det gjør for kunstverden. Mens koreografiene hennes er kjent for sin lekne tilnærming, fordyper hun seg også i temaer som har vært tabu i samiske samfunn som selvskading, overgrep og  selvmord.

Internasjonalt har Sara skapt arbeid med Liu Chi (Kina), Wimme (Finland) og Lana Hansen (Grønland). Hun er også grunnlegger av Dáiddadállu, et samisk tverrfaglig samtidskunst kollektiv. I tillegg til å arbeide som danser og koreograf, har hun også laget flere prisbelønte kortfilmer og dokumentarer. For øyeblikket jobber hun med en spillefilm, som vil bli den første spillefilm-musikalen på samisk. Filmen skal etter planen ha premiere i 2024.

Når hun ikke jobber med koreografi og film eller er på jobbreiser, finner man henne på vidda der hun merker reinkalver med barna sine eller leser dyrespor i snøen.

 


Dato:
Lørdag 3. september

Tid:
19.00

Sted
Stormen Konserthus, Store Sal

Varighet
Ca. 60 min

Alder:
For alle

Billetter:
Kjøpes via www.stormen.no

Utøvere:
Sara Marielle Gaup Beaska, Anna Näkkäläjärvi-Länsman, Grete Daling, Olga-Lise Holmen, Nora Svenning, Julie Moviken og Trine Lise Moe.

Kunstnerisk leder og koreograf:
Elle Sofe Sara

Komponist:
Frode Fjellheim

Medkoreograf:
Alexandra Wingate

Kostymer:
Elle Sofe Sara og Ramona Salo

Scenografi:
Elin Melberg

Lysdesign:
Øystein Heitmann

Lysmester:
Anniell Olsen

Dramaturg:
Thomas Schaupp

Lyd:
Håkon Elias Pettersen

Luesøm:
Zoja Galkina, Unni Fjellheim, Sara Inga Utsi Bongo, Karen Inga Buljo Oskal, Jorunn Løkvold, Hilly Sarre.

Koftesøm:
Karen Inga Buljo Oskal og Ann Mari Sara

Opphav til forestillingstittel:
Rájácummá / Kiss from the Border by Niillas Holmberg, Outi Pieski, Jenni Laiti.

Produsenter:
Maiken Garder og Magnus Nordberg/Nordberg Movement.

Samarbeidspartnere:
Dansearena nord, Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš.

Samproduksjon:
Festspillene i Nord-Norge, Norrlandsopraen.

Støttet av:
Sámediggi, Norsk Kulturråd, Nordisk Kulturkontakt, Fond for lyd og bilde, Dáiddafoanda, Sámiráđđi, SPENN

Utviklingsstøtte forprosjekt: Troms og Finnmark Fylkeskommune, Norsk Kulturråd