02. - 08. september 2024
EN
NO
 
Guhte gullá / Her for å høre | Outi Pieski
Stormen bibliotek

torsdag 1. - søndag 4. september

Flerkanals videoinstallasjon

Det er en underjordisk hulefest! Unge mennesker danser for å unnslippe angsten for verdens ødeleggelse, og tilkaller hjelp fra de glemte samiske jordgudene Uksáhkká, Juoksáhkká og Sáráhkká. Vi holder på å miste forbindelsen med jorda og våre forfedre som hviler under dens overflate. Det er på tide at vi kobler oss på det hellige dypt inne i jorden, på nytt. 

I sitt verk Guhte gullá / Here to hear, lytter kvinner fra ulike generasjoner til stemmene til sine formødre gjennom dans og duodji, tradisjonelt samisk håndverk. Mor-datter-forholdet mellom Outi Pieski og Birit og Katja Haarla stemmer passende overens med temaet for deres første felles kunstneriske samarbeid. Plassen er fylt med Tuomo Puranens rituelt bankende elektronisk musikk og Mari Boines joik, som inviterer til forandring og oppmerksomhet til formødrenes budskap. 

BIO
OUTI PIESKI (f. 1973) bor og arbeider i Ohcejohka (Utsjoki) og Numminen, Finland, og har stilt ut internasjonalt i over to tiår. Arbeidene hennes tar for seg det samiske folkets historie, urfolksrettigheter og deres forhold til natur og mobilitet, bærekraft og sameksistens. Hun samarbeider med miljøaktivister, forskere, samt samiske kvinner som bruker tradisjonelle håndverksteknikker. Hennes malerier og fotografier skildrer elementer fra landskap og inkluderer former, farger, referanser eller gjenstander fra den samiske kulturen, inkludert sjal og ládjogahpir-hatter. Disse strekker seg til hennes storstilte installasjoner, der hun inviterer besøkende til å gå inn, delta og komme sammen. 

BIRIT HAARLA og KATJA HAARLA (f. 2000) er samiske dansere fra Utsjoki. De ble uteksaminert som profesjonelle dansere fra Ballettskolen ved den finske nasjonale opera og ballett i 2019 og studerer for tiden samtidsdans og koreografi ved P.A.R.T.S – Performing Arts Research and Training Studios i Brussel. Birit og Katja Haarla har opptrådt i og koreografert Marja Helanders prisvinnende kortfilm Eatnanvuloš lottit (Birds in the Earth, 2018) og Autonomiija áiggis (The Age of Autonomy), et teaterstykke av Pauliina Feodoroff, Maryan Abdulkarim og S. Nousiainen iscenesatt som en del av Baltic Circle threatre festival i 2017.

Dato:
Torsdag 1. - søndag 4. september

Tid:
torsdag 1. september
08:00 - 23:00

fredag 2. september
17:30 - 23:00

lørdag 3. september
12:00 - 23:00

søndag 4. september
14:00 -16:00

Sted
Stormen bibliotek, Litteratursalen blackbox
NB! Inngang via Påpir Bibliotekbar utover bibliotektes åpningstider

Varighet
8:30 min.
Videoinstallasjon går i loop og vises kontinuerlig i oppsatte tidspunkt.

Alder:
For alle

Pris:
Gratis

Regissører:
Birit Haarla, Katja Haarla & Outi Pieski 

Kinematograf, redaktør:
Mauri Lähdesmäki 

Koreografi:
Birit og Katja Haarla 

Utøvere:
Birit og Katja Haarla 

Musikk:
Mari Boine, Tuomo Puranen 

Lyddesign:
Pekka Aikio 

Kostymedesigner:
Auri Lukkarinen, Outi Pieski 

Filmassistent:
Maria Duncker 

Lydopptak:
Svein Schultz 

Produksjon:
Bestilt av HAM/Helsinki Biennalen 2021 

Produsent:
Samisk senter for samtidskunst, Karasjok

I samarbeid med:
Sámi Dáiddaguovddáš / Samisk senter for samtidskunst og RiddoDuottarMuseat / Samisk kunstmagasin 

Foto:
Mauri Lähdesmäki