02. - 08. september 2024
EN
NO
 
Undersang / Jaskes sukna | ELINA WAAGE MIKALSEN

torsdag 1. - mandag 5. september

Elina Waage Mikalsen er en kunstner fra Tromsø med både norsk og samisk  bakgrunn. Hun arbeider med tekst, tekstil, performance og  installasjon, og nesten alltid med utgangspunkt i lyd og lydutøvelse. I hennes lydpraksis blander hun ofte sammen  feltopptak, stemmen sin, elektronikk og egenbygde  instrumenter for å skape en soniske rom som eksisterer et sted  mellom virkelighet og fantasi. Hennes bakgrunn som både norsk  og samisk er et tilbakevendende tema i hennes kunstneriske  praksis. Lydverket Undersang bringer sammen fragmenter fra  hennes familiehistorie og mytologien om underverden. Det er et samarbeid med hennes tante og forfatter Gerd Mikalsen, som har fortalt og skrevet historiene.

NB! Lyden kan bare oppleves via smarttelefon / headset.

Border / No Border er et internasjonalt  samarbeidsprosjekt mellom Prosjekt 67 og Arctic Art Institute hvor kvinnelige stemmer som formidler kunnskap får plass. Tre kunstnere deltar i prosjektet: russiske Ulyana Podkorytova,  britiske Ruth MacLennan og norsk/samiske Elina Waage  Mikalsen. Disse vil gjennomføre tre prosjekter på  tre forskjellige lokasjoner i Bodø. Alle disse kunstnerne arbeider med temaer knyttet opp mot Arktis og nordlige områder, både kultur, historie, miljø og mytologi. Felles  i arbeidene i dette prosjektet er kunnskap og kvinners rolle som  fortellere og videreformidlere av kunnskap og tradisjoner. Naturen og  omgivelser spiller en rolle i formidling av forståelse og  tilstedeværelse, og som et bindeledd mellom det virkelige og det overnaturlige. 


Om produsentene:

EKATERINA SHAROVA er en russisk-norsk kurator, kunsthistoriker og lektor. Med tverrfaglig bakgrunn innen kunsthistorie og utdanningsfilosofi, er hun interessert i å redesigne de usynlige sosiale trådene, bringe tilbake de glemte historiene og møtepunktene mellom ulike – tilsynelatende frakoblede – tilnærminger. Hun er opptatt av makt, kunnskap, kommunikasjon og materialitet.

Ekaterina har vært involvert i placemaking-prosesser i Nord siden 2012. Hun har en BA i litteratur fra Pomor State University, BA i estetikk og MA i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo. Hun har vært rådgiver for National Gallery of Canada og VAC Foundation. Ekaterina har kuratert og co-kuratert prosjekter for Kunstnernes Hus i Oslo, Kunsthall Stavanger, La Colección del Museo Ruso de San Petersburgo, Málaga, Barents Spektakel 2015, Teriberka. New Life 2015, Arctic Art Forum (2016-2020). Hun har vært styremedlem i Arctic Arts Summit. https://arcticartinstitute.com

PROSJEKT 67 er kunstorganisasjon med base i Bodø. Hovedfokuset til Prosjekt 67 er kunst i det offentlige rom og hvordan man på nye måter og med nye metoder kan presentere kunst i det offentlige rom. Prosjekt 67 står også bak utviklingen av forskjellige mobile visningsrom som blir brukt i ulike prosjekter. Målet er også opprettelsen av et internasjonalt samarbeid på tvers av grensene i de arktiske landene Grønland, Norge, Sverige, Finland og Russland. Prosjektet er støtte av Bodø 2024 og er del av arbeidet mot Europeisk Kulturhovedstad som finner sted i Bodø i 2024.
https://www.prosjekt67.org

 

Dato:
torsdag 1. - mandag 5. september

Åpningstider:
torsdag 12:00 - 20:00
fredag 12:00 - 20:00
lørdag 11:00 - 17:00
​søndag 11:00 - 17:00
mandag 10:00 -12:00

Sted: 
Torghallen, Bodø torg

Varighet:
47 min.

Alder:
Alle

Pris:
Gratis

Produsenter:
Prosjekt 67 og Arctic Art Institute

Foto:
Magnus Holmen, Emilie de Rohan Birkeland  

Støttet av:
Bodø 2024 og Barentskult