02. - 08. september 2024
EN
NO
 
GO CRY ON SOMEBODY ELSE’S SHOULDER | KIYOSHI YAMAMOTO

torsdag 1. - søndag 4. september

ulike tider

Bodø Biennale og Kiyoshi Yamamoto har gjennom vinteren invitert pensjonister og 60+ til samarbeid, tekstilverksteder og samtaler som del av årets Bodø Biennale. Verket har foregått i forkant, under og etter Bodø Biennale #4.

I perioden 1. - 4. september foregår performancen Go Cry on Somebody Else’s Shoulder, bokutstillingen Å drømme - Niegadit - To Dream og tekstilinstallasjonen Å drømme - del II.

Mer om verket
Kiyoshi Yamamoto bruker sin kunst som et poetisk og politisk verktøy for å peke på og gi kraft til hva han oppfatter som underkjente grupper, saker og skjevheter i dagens samfunn. Go Cry On Somebody Else’s Shoulder foregår som en langstrakt prosess av ulike aktiviteter og hendelser. Siden det første møtet på Tusenhjemmet i fjor, har han arrangert flere ulike tekstilbaserte verksteder som har henvendt seg til en eldre befolkningsgruppe i byen. Hans motivasjon ligger både i det å skape inspirerende møter og i å la nye innspill og historier få feste i hans tekstile og performative verk. Samarbeid og medvirkning fra andre åpner for uante spor og vendinger.

Ved oppstarten av arbeidet var samfunnet fremdeles preget av pandemiens gufs, og Kiyoshi var opptatt av at mange, og spesielt eldre, hadde gjennomlevd en tung tid, sosialt sett, og taklet ensomhet. Samtidig er Kiyoshi selv fra en kulturbakgrunn der eldre har en sterk og mer respektert posisjon i samfunnet enn hva han opplever er tilfelle i Norge. Disse momentene har vært en drivkraft for dialog og ønske om å høste kunnskap og ferdigheter blant eldre i sitt arbeid til årets Bodø Biennale. 

Kiyoshis arbeid henter mye av sitt estetiske språk i den japanske og brasilianske kulturen, med blant annet karnevalstradisjonen, som også tradisjonelt sett er en seremoniell manifestasjon for uttrykk av motstand og forskjellighet. Med røtter i tekstilkunsten kombinerer han overskuddsmaterialer fra karnevalsdrakter i Rio med Østens silke og maskers mystikk. Hans arbeider har referanser ikke bare til populærkultur og kulturarv, men også til kulturindustri, som moteverdenen, med sine modeller, fotoshoots og glansfulle magasiner. I Kiyoshis arbeider gjenskapes noen av disse formene, mens innholdet får en ny og overraskende vri. 

Hans ekstravagante og særegne uttrykk – med lokal valør – kommer til syne som både annonserte og uannonserte performancer, en bokutstilling av notatbøkene Å drømme - Niegadit - To Dream, en tekstilinstallasjon Å drømme - del II, og som bilag til Se Kunst magasin som vil bli utgitt i etterkant av biennalen.  


BIO
KIYOSHI YAMAMOTO (f.1983) er født i Japan, og vokste opp i Brasil. Han bor og arbeider i Bergen. Han fikk sin mastergrad i kunst fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen i 2013 og har studert ved London College of Fashion og Escola de Belas Artes i Rio de Janeiro. Kiyoshi har en stor interesse for tekstiler, klær og drakter, og gjenbruk av disse, gjerne i relasjon til lite synlige eller underrepresenterte grupper.  

KIYOSHI  jobber blant annet med tekstilfarging, skulptur og performance, og undersøker tematikker knyttet til språk, identitet og eksistens. Han er representert i flere samlinger, inkludert KODE-museet i Bergen og den norske ambassaden i Brasil. Les mer om kunstneren på hans nettside: http://www.kiyoshiyamamoto.com/
Dato performancer:
- Fredag 2. september, 11:00 - 12:30, Norsk Luftfartsmuseum
- Fredag 2. september, 15:00 - 16:00, Rådhustårnet
- Lørdag 3. september, 12:00 - 13:00, Stormen bibliotek kaikant

Dato bokutstilling Å drømme - Niegadit - To Dream:
- Torsdag 1. - søndag 18. september, Stormen bibliotek, Gata (i bibliotekets åpningstider)

Dato tekstil installasjon Å drømme - del II:
- Torsdag 1. - søndag 18. september, Stormen bibliotek, 2.etasje (i bibliotekets åpningstider)

En kunstnersamtale med Kiyoshi Yamamoto finner sted lørdag 3. september, 14:00 - 14:30, Stormen bibliotek, 2. etasje

Pris:
Gratis. Norsk Luftfartsmuseum holder gratis åpent fredag 2. september mellom kl. 10:00 - 12:30.

Kuratorteam:
Hilde Methi (freelance kurator) og Elise Cosme Hoedemakers (kurator/produsent SE KUNST)

Produksjon: 
En nyproduksjon bestilt av Bodø Biennale

Samarbeidspartnere:
Norsk luftfartsmuseum, Stormen samiske senter, Stormen bibliotek, Tusenhjemmet kultur og kunnskapssenter

Støttet av:
Bergesenstiftelsen, DKSS Bodø kommune (Den kulturelle spaserstokken), Kulturrådet, Kunstsentrene i Norge, Nordland fylkeskommune

Modeller Performance:
Anne Berit Vikhals, Ellen Åmo, Ella Sæthre, Audhild Hansen, Ingeborg Arctander, Ole Selvær, Rannveig Taraldsen Lassche, Rolf Thomassen, Grethe Wiik Thomassen, Marit Opdahl Hansen, Lillli Kanck og Torstein Høgseth.

Fargelegging tekstil installasjon:
Anne Berit Vikhals, Ella Sæthre, Audhild Hansen, Øystein Voll, Kiyoshi Yamamoto m. fl.

Foto: 
Kiyoshi Yamamoto

Foto galleri (nederst):
Kontrafei